Отцепилият се от Сомалия регион Сомалиленд обяви, че няма планове да обсъжда обединение със източноафриканската страна, съобщава "Ройтерс". Изявлението влиза в разрез със становището на президента на Уганда Йовери Мусевени, който заяви по-рано, че ще действа като "посредник за обединение" между двете правителства.

Правителството на Сомалиленд обявява автономия от Сомалия през 1991 г., но все още не е получило широко международно признание за независимост.

"Всеки диалог, който се проведе между Сомалиленд и Сомалия, няма да обсъжда обединението, а по-скоро как двете по-рано обединени страни могат да продължат напред поотделно", каза правителството на Сомалиленд в изявление късно в неделя.

Сомалиленд остава до голяма степен мирен повече от три десетилетия, докато неговият съсед е разтърсен от гражданска война.

Сомалийските власти арестуваха военни за подпомагане на атентатор самоубиец

Сомалийските власти арестуваха военни за подпомагане на атентатор самоубиец

При самовзривяването на атентатора са загинали поне 30 души

Някои старейшини на кланове в спорни райони по границата на Сомалиленд с полуавтономния щат Пунтленд на Сомалия казват, че искат да бъдат част от Пунтленд, а не от Сомалиленд. В един от тези райони около град Лас Анод започнаха боеве между силите на Сомалиленд и членове на локална милиция през февруари.

Изявлението на президента на Уганда дойде ден след среща със специалният пратеник за Сомалиленд Джама Мусе Джама. По време на срещата Мусевени каза, че "Сомали и Сомалиленд трябва да премахнат политиката на идентичност, ако искат просперитет за страната си".

Заместник-прессекретарят на Мусевени обяви, че държавната камара на Уганда няма коментар относно изявлението на Сомалиленд.

Министрите на информацията и вътрешните работи на Сомалия не отговориха незабавно на исканията за коментар. Последователната позиция на Сомалия обаче гласи, че смята Сомалиленд за част от нея и иска обединение.

Сомалия прекъсна отношенията си с Кения

Сомалия прекъсна отношенията си с Кения

Страната ще проведе президентски и парламентарни избори в началото на 2021 г.