Бившата председателка на гръцкия парламент Зои Константопулу представи нова лява политическа партия, предаде агенция „Новости”.

Символът на партията, която ще носи името „Плаване на свободата”, е кораб в светло синьо и тъмно виолетово.   

Константопулу е смятана за  влиятелна политическа фигура в Гърция. Тя излезе от редовете на „Сириза” заради разногласия с премиера Алексис Ципрас и заради несъгласия с новия меморандум с кредиторите по третата програма за финансово подпомагане на страната.      

В програмата на новата партия има 6 основни точки: демокрация, справедливост, прозрачност, права, опрощаване на гръцкия дълг, предявяване на иск към Германия за задължения, които според партията Берлин има към Атина.

„Започваме нашето плаване към бъдещето. Започваме борбата си за освобождаване на нашата родина от оковите на меморандумите.” – заяви Константопулу при представянето на новата политическа сила.

Според политическите анализатори, партията би могла да преодолее 3-процентовата бариера за влизане в парламента само в коалиция с други партии.  Готовност за коалиране вече изрази бившият лидер на лявото крило на „Сириза” Панайотис Лафазанис, който също напусна партията и създаде своя партия  „Народно единство". На изборите през септември не му достигнаха  0.2%, за да влезе в парламента.