Британската благотворителна организация Oxfam обяви, че хранителните помощи, които международната общност и по-специално западните страни, изпращат на бедните африкански страни, не само че не могат да решат проблема с глада, но и задълбочават кризата в местното селско стопанство.

До това заключение Oxfam стига в своя годишен доклад, цитиран от БиБиСи.
В него се казва още, че западните страни и правителствата в африканските страни трябва да се погрижат за изкореняване на причините, водещи до недохранването, а не да предоставят помощи, когато населението вече умира от глад.

Освен това в доклада се подчертава, че постоянните доставки на продукти от западните страни не позволяват на местните земеделски стопани да развиват производството си и това задълбочава кризата.

Според експертите на Oxfam на международната общност ще е много по-удобно да вложи средства в отстраняване на причините за глада, отколкото да продължава да налива средства в безуспешната вече 50 години форма на борба с глада в Африка.

През тези години обаче се наблюдават тревожни тенденции, отчитат от Oxfam. От 80-те години на миналия век например проблемът с глада се е задълбочил с почти три пъти.

По данни на Oxfam 50% от населението в Африка е принудено да живее с  един долар дневно, а всеки трети постоянно гладува.

За това вина имат и богатите страни, които налагат такива търговски бариери в африканските страни, че местните производители не могат да издържат на конкуренцията и сами да излязат на световния пазар. Като пример затова от британската организация посочват, че основният износител на сурово кафе е Германия.

От друга страна обаче вина за масовия глад в Африка носят и местните правителства, които заделят само около 5% от държавните си бюджети за развитие на селското стопанство.
От Oxfam настояват да се изработи програма за развитие на селското стопанство в Африка, което в периода 1992 - 2002 е отбелязало спад от 43%.