Ожесточена престрелка се води в югозападното предградие на сирийската столица Дамаск, съобщава mignews.com. На този етап не се съобщава за жертви и пострадали.

По-рано бе съобщено, че колони от танкове се придвижват към централния град Хама, който е място на антиправителствени протести през последните седмици

Има извършени арести и в град Хомс, както и в крайбрежния град Баниас, където продължава насилието от силите за сигурност.

Междувременно ООН изразиха загриженост, че не може да окаже хуманитарна помощ на обсадения град Дараа, който е изолиран от две седмици и се предполага, че десетки хора са убити.

Очевидци разказаха, че танкове са навлезли в селища в околностите на Дараа, както и в Инхил, Даел, Джасем, Санамейн и Науа. Местни жители съобщават, че се чува стрелба. До момента няма данни за жертви.

ЕС наложи оръжейно ембарго на Сирия и оборудване, което може да бъде използвано срещу демонстрантите.

Последните два месеца Сирия е обхваната от всенародни вълнения, които започнах в средата на месец март след задържането на група ученици в град Дараа, които бяха изписали на стените на редица сгради антиправителствени лозунги. Тогава хората излязоха по улиците с искания за освобождаване на задържаните. Протестни акции имаше и в други сирийски градове, включително и в някои от предградията на столицата Дамаск.

Според данни на опозицията в сблъсъците между протестиращи и правоохранителни органи до този момент са загинали повече от 500 човека. Над 2 500 души пък са арестувани.

Протестите на опозиционните сили продължават, независимо от обявената от правителството широкомащабна програма за реформи. В частност, в страната бе отменено извънредното положение, въведено през 1963 година. Именно това беше и едно от основните искания на "въстаниците."

Вината за продължаващите вече повече от шест седмици безпорядъци, сирийските власти възлагат на „въоръжени бандити", ползващи поддръжката на „външни сили."

Повече от 360 сирийци, участвали в бунтовете през последните месеци в страната, се предадоха доброволно на властите. Това са първите граждани „възползвали се от поканата" на властите, които преди няколко дни поставиха ултиматум на въстаниците. В разпространено съобщение вътрешното ведомство апелира хората, извършили „противозаконни действия", да се предадат на властите до 15 май, за да избегнат наказателно преследване.