След две седмици за държавите от Балканите започва нова ера. Малко преди Коледа ще падне една стена - стена, която вече 20 години изолира над 10 млн. души.

Става дума за стената, наречена "визов режим", отбелязва "Дойче веле".

Македонци, сърби и черногорци вече ще могат свободно да пътуват в Европа. Освен това към тях вече не би трябвало да се отнасят като към втора категория хора - нещо, което и българите добре помнят от времената преди ЕС и падането на визите.

Добрата новина за сърби, черногорци и македонци се равнява почти на един вид културна революция, смята наблюдателят на "Зюддойче Цайтунг" Енвер Робели. Културна в смисъла на едно освобождаване от наслоения комплекс за отритнат, изхвърлен и нежелан от останалата част на Европа човек, промяна в политически план, равна на промяна в манталитета на хората.

Две трети от младите хора в Сърбия познават западния свят само от телевизията, а знаем, че който няма допир с други култури, езици и начини на мислене, той си остава затворен в собствените локални предразсъдъци. Сега тези хора имат шанса да посетят градове като Триест, Сегед или Грац, които са им едва ли не под носа, но които досега бяха недостижими. Тези млади хора едва сега могат да разберат и почувстват какво означава израза "свобода на придвижването".

Падането на визите точно 20 години след падането на Берлинската стена може и да е случайно, но носи своята символика. А Балканите имат нужда тъкмо от такива случайности, жестове, които да помогнат на хората да превъзмогнат гнетящото усещане от дългогодишната изолация. Сърбия, Черна гора и Македония трябваше да изпълнят редица условия преди да получат правото на свободно придвижване, сега същото трябва да направят Босна и Херцеговина, Косово и Албания.