ПОСЛЕДНО: Премиерът на Киргизстан Данияр Усенов подаде оставката на кабинета си. В същото време опозиционните сили сформираха правителство на народното доверие, съобщи Интерфакс.
Новото правителство ще бъде оглавено от Роза Отунбаева - бивш външен министър и лидер на парламентарната фракция на опозиционната Доциалдемократическа партия.

Междувременно агенция „Фергана.Ру" съобщи, че от летище Манас в неизвестна посока е излетял президентският самолет.
Не може да се уточни
дали на борда му е президентът Курманбек Бакиев, тъй като президентската охрана е съкратила броя на летищните служители, които са допуснати за подготовка на президентския самолет.

Пред „Интерфакс" Роза Отунбаева заяви, че опозицията контролира властта в републиката. Президентът Бакиев е с неизвестно местонахождение, добави Отунбаева.

По думите й представителите на опозицията за момента няма да сформират кабинет. Те са си разпределили ключовите направления, за да осигурят стабилността на ситуацията.

По-рано днес повече от 5 000 привърженици на опозицията се събраха пред сградата на президентството в Бишкек с искания за оставката на президента Курманбек Бакиев.

Вътрешният министър на Киргизстан Молдомуса Конгантиев е бил ранен, а по-късно е починал от раните си в болница при сблъсъците между антиправителствените демонстранти и полицията в столицата Бишкек, съобщава РИА Новости.

По-късно тази информация беше опровергана от говорителят на Министерството на вътрешните работи Рахматило Ахмедов, цитиран от агенция Новости.

За да разпръсне демонстрантите, полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати.

Първоначално агетциите съобщаваха за 100 загинали при сблъсъците между антиправителствените демонстранти и полицията.
В последствие обаче бе съобщено, че броят на жертвите е 40, а над 400 протестиращи в цялата страна са пострадали.

В града бе въведено извънредно положение, като в съобщение на кметството се казва, че гражданите на столицата трябва да спазват стриктно въведените мерки за сигурност. Всички административни служители са освободени от работа, за да се приберат по домовете си.

"В рамките на извънредното положение в страната е въведен комендантски час", заяви премиерът Усенов пред парламента, чиито изявления бяха излъчени по държавната телевизия.

Подобни безредици са станали и в други градове на страната - в Талас и Нарин, където демонстрантите за превзели административни сгради.

По-рано стотици опозиционни активисти нахлуха в сградата на Държавната телевизионна и радио корпорация, която спря излъчването на програмите си за два часа. В момента сигналът е подновен, но сградата все още е окупирана от демонстрантите.

Затворено е централното летище в Манас, гори и сградата на националното следствие и Главната прокуратура.
Сградата на прокуратурата обаче се намира близо до централния площад в Бишкек, който е изпълнен с протестиращи, а това затруднява достъпа на противопожарни коли до горящите сгради.

По данни на Интерфакс група демонстранти нахлули в сградата на парламента, като срещу тях не е било оказано съпротивление.

Двама от опозиционните лидери - Иса Омуркулов и Темир Сариев, които във вторник бяха задържани от правоохранителните органи в Талас, са били освободени преди няколко часа.

Гори домът на президентското семейство
Към 19 часа часа московско време (18 часа българско) група протестиращи разбили вратата и са проникнали на територията, където се намира частния дом на президентското семейство.
Според очевидци е нямало охрана, като според тях сградата също е била празна.
Първоначално домът бил разграбен, след което запален.

Стана ясно още, че киргизката армия не взима участие в потушаването на акцията на опозицията. Войсковите части са в обичайния режим на носене на службата, заявява за Интерфакс представител на военното министерство.

В същото време бившият генерален прокурор, който в момента е един лидерите на опозицията Азимбек Бекназаров е заявил на митинг в Наринска област, че важното е не да се вземе властта в областта, а да се смени властта в страната.
Той е казал, че заедно със свои съратници се готви да тръгне за столицата Бикшек.

Източник на Интерфакс съобщил, че избраният от протестиращите „народен губернатор" Адил Есенов вече дава разпореждания и по неговия указания площадът, където са събрани протестиращите е отцепен със специална техника и автомобили.

Интерфакс съобщава, че руските армейски подразделения, дислоцирани в републиката, спазват неутралитет и не се намесват в събитията.
Нашите военнослужещи се намират в базата, градските отпуски са отменени. Подразделенията са в състояние на повишена бойна готовност и е усилена охраната на особено важните за функционирането на базата обекти, заявява офицер от руската база.