Кораб на руския черноморски флот е свалил дрон над морето в Севастопол.

В четвъртък над Черно море в акваторията на Севастопол е бил свален дрон, съобщи губернаторът на града Михаил Развозжаев в социалните мрежи.

Дронът е бил свален от дежурен кораб на Черноморския флот, съобщава ТАСС.

За два дрона губернаторът съобщи и на 6 декември.

Севастопол е основната база на Черноморския флот на Руската федерация и през последния месец имаше няколко опита за атака с безпилотни самолети.

Русия е свалила два дрона над Севастопол

Русия е свалила два дрона над Севастопол

Противовъздушната отбрана в града се е задействала

В края на октомври девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски дрона атакуваха пристанището в СевастополРусия определи това за терористичен акт от страна на Украйна. Обвинението стана повод за излизането на Кремъл от зърнената сделка, което решение обаче бе променено само след няколко дни.

В началото на Руско-украинската война през 2014 година Севастопол бе окупиран заедно с целия Кримски полуостров от Руската федерация, която го анексира и обяви за град от федерално значение в състава на Южния федерален окръг. Преди това имаше договор между Русия и Украйна за използване на Севастопол като база на Черноморския флот.

Едновременно с това "Интерфакс" съобщава, позовавайки се на информация на руската Федерална служба за сигурност, че в Севастопол са задържани двама души по подозрение за държавна измяна - предавали са информация на Украйна за обекти на отбраната.

"И двамата са руски граждани, заподозрени в извършване на държавна измяна под формата на шпионаж в интерес на Службата за сигурност на Украйна".

Според ФСБ единият жител на Севастопол, "привърженик на украинската идеология", е бил вербуван от Украйна още през 2016 г., а след началото на "специална военна операция" е предавала данни за местоположението на обекти на руското министерство на отбраната на чуждестранната разузнавателна служба срещу заплащане.

"Тези данни биха могли да бъдат използвани срещу сигурността на Руската федерация и да навредят на отбранителната способност на държавата."

Вторият арестуван е бил вербуван допълнително и е предавал данни чрез месинджъра WhatsApp.

Службата за сигурност не разкрива самоличността на задържаните и не дава други подробности за специалната операция. Те са задържани за срок от два месеца.