Дознател от ГДБОП по досъдебното производство за контрабанда в рамките, на което е подслушван и шефът на митниците Ваньо Танов, не си спомня да е чул разговор между премиера Бойко Борисов и Ваньо Танов със същото съдържание, изтекло в медиите.

Това съобщи председателят на комисията за СРС-тата в парламента Явор Нотев.

Повече от 2 часа и половина комисията изслуша въпросния дознател. Подслушването в разработката за контрабанда е започнало преди 22 март 2010 година, като подслушването е прекратено преди определения срок за това.

По повод казаното вчера от Ваньо Танов, че той е подслушван по целесъобразност, Явор Нотев заяви, че подслушване по целесъобразност като метод за събиране на доказателствени средства не му е известен. Нотев чул изказванията на Ваньо Танов и не знае какво е имал предвид шефът на митниците.

На този етап няма категоричен отговор дали Танов е подслушван в реално време. News.bg научи обаче, че в ДАНС е имало пункт за подслушване в реално време по това дело.

Ще има повторна среща с въпросния дознател. Комисията за контрол на СРС-та се опитва да разбере дали информацията, събрана от СРС-та се покрива като съдържание с информацията от флашките.
Ако е вярна обаче информацията, че СРС-тата на Танов са унищожени, то няма с какво да се сравнят появилите се в медиите записи.

Предстои комисията да се запознае със сигнала, послужил за образуване на досъдебното произовдство за контрабанда.

 

Според Явор Нотев техническата експертиза на прокуратурата на изтеклите в публичното пространство разговори е грешно разбрана от медиите. Аз призовавам внимантелно да се чете този документ, посочи Явор Нотев.

Припомняме, преди два дни главна прокуратура излезе с експертиза на първите три разпространени разговора на Танов - с Дянков и зам.финансовия министър Горанов. Като едно от заключенията си експертите посочват, че записите са манипулирани, но привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

Нотев не даде категоричен отговор дали в рамките на подслушването дознателят е попаднал на разговор между Танов и Борисов, но от лаконичните му коментари стана ясно, че такива разговори най-вероятно са прихванати.

Явор Нотев уточни, че ако в разследване на контрабанда се прихване любопитен разговор между премиера и шефа на Агенция „Митници", но в него не става въпрос за предмета на разследването, то този разговор не може да се счита за необходима за разследването информация.