Премиерът на Пакистан нареди в понеделник на властите да деблокират Wikipedia, само няколко дни след като достъпът до онлайн енциклопедията беше ограничен заради "богохулно съдържание", съобщи АФП.

Богохулството е чувствителен въпрос в страната с мюсюлманско мнозинство. На Facebook и YouTube преди това беше забранявано публикуване на съдържание, считано за кощунство.

Министърът на информацията и радиоразпръскването Мариюм Аурангзеб публикува в "Туитър" копие от заповедта, която гласи: "Министър-председателят има удоволствието да нареди, че уебсайтът може да бъде възстановен с незабавно действие."

Фондацията Wikimedia - фондът с нестопанска цел, управляващ Wikipedia - каза пред АФП в понеделник, че е била уведомена за решението. 

Миналата седмица PTA даде на Wikipedia 48 часа да премахне съдържанието, което се смята за "богохулно", преди да блокира уебсайта. Говорител на агенцията каза в събота, че Wikipedia ще "остане блокирана, докато не премахнат целия нежелателен материал", без да уточнява за какво съдържание става въпрос.

Според заповедта, публикувана в понеделник, министър-председателят Шехбаз Шариф е инструктирал комисия, съставена от трима правителствени министри, да разгледа решението на PTA да блокира Wikipedia.

Комитетът установи, че "непредвидените последици от тази обща забрана надвишават ползите от нея", се казва в документа, подписан от главния секретар на министър-председателя Сайед Таукир Шах. Ще бъде създадена друга министерска комисия, която да проучи допълнително въпроса, добави той.

"Хората на Пакистан разчитат на Wikipedia както като източник на знания, така и като път за споделяне на знанията си с другите", каза говорител на Wikimedia.

"Премахването на тази забрана означава, че народът на Пакистан може да продължи да се възползва и да участва в неговия растеж в рамките на глобално движение, което се стреми да разпространява и споделя знания, които са проверени, надеждни и безплатни."

Организацията не отговори веднага на запитване на AFP дали е предприела някакви действия за премахване на определено съдържание.

В предишно изявление се казва, че "Фондация Wikimedia не взема решения относно това какво съдържание да бъде включено в Wikipedia или как това съдържание се поддържа".

"Ние уважаваме и подкрепяме редакционните решения, взети от общността на редакторите по целия свят", се добавя в него.

Активистите за свобода на словото подчертаха това, което според тях е модел на нарастваща правителствена цензура върху печатните и електронни медии в Пакистан.

Пакистан блокира YouTube от 2012 г. до 2016 г., след като излъчваше филм за пророка Мохамед, който доведе до бурни протести в мюсюлманския свят.

През последните години страната също така няколко пъти блокира изключително популярното приложение за споделяне на видео TikTok заради "неприлично" и "неморално" съдържание.