Властите на Пакистан забраниха екстардицията на семейството на убития терорист номер едно Осама бин Ладен зад граница, съобщава ИТАР-ТАСС.

Постановлението е издадено от Комисията по разследването на обстоятелствата около проведената на 2 май операция на американските специални служби за унищожаването на лидера на „Ал-Кайда".

В имението, в което беше ликвидиран Осама бин Ладен, заедно с него са живеели още две негови жени и няколко непълнолетни деца. Американските власти продължават да настояват родствениците на бин Ладен да бъдат предадени на американската страна за провеждане на щателно разследване, но официален Исламабад засега няма намерение да удовлетворява исканията на американците.

В постановлението на следствената комисия се посочва, че на пакистанското вътрешно министерство  и на Обединеното разузнавателно управление на Пакистан са дадени нареждания да не бъде допусната екстрадицията на близките на Осама бин Ладен до получаването на съответстващо разрешение.

Също така в рамките на разследването на обстоятелствата около местонахождението на Осама бин Ладен на територията на Пакистан представтиелят на Следствената комисия Джавед Икбал се е обърнал с молба към всички пакистански граждани, ако разполагат с информация относно обстоятелствата около пребиваването на терорист номер едно в Пакистан, да я споделят със следствието.

Пакистанските власти гарантират конфиденциалността на свидетелските показания.