Пакистан блокира важен снабдителен маршрут за войските на САЩ и НАТО в Афганистан, след като съюзнически хеликоптер уби по грешка трима пакистански войници, предаде АП.

По данни на пакистанските власти, инцидентът е станал в областта на Горен Курам. Загиналите са били от паравоенно формирование, чиято задача е да охранява границата. Телата им са транспортирани в най-големия град в региона Пешавар. Трима войници са били ранени.

Няколко часа по-късно хеликоптери са нанесли нов удар на 15 км. от първия. Няма пострадали. Границата между Пакистан и Афганистан не е маркирана, освен това войниците носят облекло, което не се различава много от това на талибаните и цивилните граждани.

По официални данни, до средата на сутринта опашка от 100 товарни автомобила на НАТО се е събрала на границата  с Афганистан. „Ще видим дали сме врагове или съюзници", заяви вътрешният министър на Пакистан Рехман Малик след смъртта на тримата войници без да споменава блокиране на границата.

Блокадата представлява ескалация в напрежението между Пакистан и САЩ. Окончателно спиране на керваните от камиони ще нарани сериозно отношенията между двете държави и ще затрудни значително кампанията в съседен Афганистан. Даже кратко забавяне би могло да се приеме като демонстрация за важността на Пакистан по време на 9-годишния конфликт.

От НАТО съобщиха, че разследват дадената им от Пакистан информация, че съюзнически летателен апарат погрешно е атакувал граничен патрул. Съюзниците до този момент един път са признавали, че са причинили смъртта на пакистански войници.

През уикенда хеликоптери на НАТО обстрелваха поне два пъти цели в Пакистан, убивайки няколко предполагаеми бунтовници, напуснали афганистанска територия. Правителството в Исламабад протестира срещу действията на съюзниците, които през целия месец изпращат въоръжени безпилотни самолети срещу цели в северозападната част на страната. Нападенията засилват така или иначе силните антиамерикански настроения в региона.

Според наблюдатели, все по-голямата настойчивост на НАТО да атакува цели дълбоко в пакистанска територия може би показва, че съюзниците губят търпение по отношение на Пакистан, държава, която често е обвинявана, че подслонява ислямисти в племенните си региони.

От американското командване нееднократно са изразявали позицията, че пакистанските сили за сигурност правят твърде малко, за да спрат бунтовниците, които преминават на афганистанска територия. Според представител на US силите, в ранните часове на четвъртък съюзническите войски са попаднали под минометен обстрел.

Било е извикано подкрепление от въздуха и противникът е бил поразен на афганистанска територия, категорични са американците. Те са получили информация за инцидента от пакистанските власти и в момента тя се проверява.

Часове след инцидента е било заповядано на пакистанските власти да не позволяват преминаването на камиони на НАТО за Афганистан. Не е било дадено обяснение за крайната мярка, но по-рано през седмицата от Исламабад се заканиха, че ще прекратят охраната на конвоите, ако съюзниците продължат да удрят цели в Пакистан.

На този етап другият път, използван от НАТО за снабдяване през югоизточната част на страната не е блокиран. Около 80% невоенните доставки за съюзническите сили минават през Пакистан. Има и алтернативни пътища, но сегашните трасета са най-ефективни.

През юни 2008г. американски въздушен удар уби 11 пакистански войници и това сериозно обтегна отношенията между двете страни. Според Исламабад, военните са били убити на граничния им пост в племенната област Мохамад. Съюзниците заявиха, че самолетите са пуснали бомбения си товар по време на сражение с ислямски бунтовници. Те изразиха съжаление за загиналите, но заявиха, че атаката е била оправдана.

Отношенията между САЩ и Пакистан са сложни и изпълнени с недоверие. Проучвания показват, че голям процент от пакистанците виждат САЩ като враг, който иска да се домогне до ядрените оръжия на страната. От друга страна, правителството в Исламабад е силно зависимо от американската финансова помощ.