Пакистанският премиер провежда разговори с лидерите на опозицията, за да предотврати гибелен за кабинета му вот на недоверие, съобщи БиБиСи. Преговорите се наложиха, след като основният коалиционен партньор на управляващите мина в опозиция.

Движението „Мутахида Куами" заяви в неделя, че оттегля подкрепата си към правителството на Юсуф Раза Гилани заради неспособността му да се справи със задълженията си и по-специално заради липсата на напредък в борбата с корупцията и икономическите проблеми.

Гилани, който е лидер на Пакистанската народна партия, заяви, че не вижда никаква правителствена криза в страната, въпреки явния риск от предсрочни избори.

Движението „Мутахида Куами" оттегли двамата си министри от правителството. През миналия месец друга по-малка партия, ислямската „Джамият-и-Улема" мина в опозиция, след като един от министрите й беше уволнен.

Управляващата до този момент коалиция от трите партии имаше 181 места в 342-местния парламент, но в създалата се ситуация Юсуф Реза Гилани ще може да разчита на много по-малко от нужните за оцеляване при гласуване на вот 172 народни избраници.

Движението „Мутахида Куами" доминира в Карачи, като се смята, че военното му крило стои зад етническите и политически убийства през последните години. Според лидерите му причина за минаването в опозиция е повишаването на цените на горивата, лошото управление и корупцията. Въпреки това, движението не излезе от управлението на провинция Синд, давайки шанс на правителството „да вземе мерки".

Днес премиерът трябва да се срещне с Шабаз Шариф, президент на Пакистанската мюсюлманска лига, бивш партньор на управляващите, минал в опозиция преди 2 години заради политически разногласия. Лигата управлява Пунджаб съвместно с партията на премиера и е най-сериозната сила сред опозицията.

По-големият брат на Шариф коментира преди срещата, че той няма да стане част от „кукленото шоу" - изявление, определено от анализаторите, като своеобразна присъда за кабинета.