Националните избори в Пакистан ще се проведат по график следващия четвъртък въпреки предизвикателствата за сигурността, съобщи избирателната комисия в четвъртък след среща за обсъждане на нарастващото насилие преди изборите в западната част на страната, предава "Ройтерс".

Срещата включваше висши служители по сигурността, които обсъдиха сблъсъците в провинциите Хибер-Пахтунхва и Белуджистан след убийството на кандидат в област до афганистанската граница ден по-рано.

В изявление на комисията се цитира главният комисар по изборите Сикандер Султан Раджа, който казва, че е готов да проведе изборите с помощта на службите за сигурност и армията.

Сенатът също така прие необвързваща резолюция, призоваваща за отлагане на изборите.

Временният министър на вътрешните работи Гохар Еджаз, отговарящ за надзора на сигурността в страната, обеща, че изборите ще продължат по план.

"Не трябва да има съмнение, че изборите ще бъдат на 8 февруари", каза Еджаз.

Кандидат за национално събрание беше застрелян в сряда в Хайбер-Пахтунхва. В същия ден друг политически лидер беше застрелян в избирателния офис на своята партия в Белуджистан.

Във вторник бомбена атака след предизборен митинг уби четирима души в Белуджистан. "Ислямска държава" пое отговорност.

Сепаратистките балуджски бойци, включително трима атентатори самоубийци, също предприеха мащабна координирана атака срещу град в Белуджистан в понеделник, която отне часове, докато силите за сигурност разчистят. Най-малко 15 души са убити.

Държавният департамент на САЩ вече изрази загриженост относно насилието, което според него може да подкопае изборния процес.

Съд за борба с подкупите осъди бившия премиер Имран Хан на до 14 години затвор по обвинения в незаконна продажба на държавни подаръци, съобщи неговата партия в сряда, ден след като Хан беше осъден на 10 години затвор по друго дело.

Нова тежка присъда за Имран Хан

Нова тежка присъда за Имран Хан

Осъдена и е съпругата му