В Пакистан са арестувани близо 100 000 души по време на антитерористична програма, приета след клането в училище преди година. Само 2000 от тях били екстремисти, съобщава за „Ройтерс” високопоставен служител на вътрешното министерство.

Данните за резултатите от националния екшън план могат да засилят упреците от критиците, които казват, че терористичната атака е резултат от нерешаването на продължилите дълго проблеми със сигурността.

На церемония в северозападния град Пешавар бе почетена паметта на 134 убити деца и 19 възрастни при нападението на талибаните във военното училище. Това е най-смъртоносната атака в историята на страната.

В реч в Пешавар, премиерът Наваз Шариф бегло споменава плана, като вместо това се фокусира върху целите на военните офанзиви.

„Формулирахме националния план за действие”, заявява той кратко и повече време отделя, за да хвали военните действия по границата с Афганистан. В резултат на тях били разрушени укритията на терористите, тренировъчните им центрове и инфраструктурата им.

Пакистан обяви план с 20 точки за борба с екстремизма, след клането в армейското училище на 16 декември миналата година.