Военните на Пакистан са свалили индийски шпионски безпилотен самолет в сектора Рахчикри по линията на контрол в спорната област Кашмир, съобщиха от пресслужбата на пакистанските военни.

Уточнява се, че индийският дрон е нахлул 650 метра навътре в пакистанската страна на линията на контрол. 

По-рано министърът на отбраната на Индия Ражнат Сингх настоя, че Исламабад управлява терористични площадки за изстрелвания от своята страна на линията на контрол и се е опитал да премине границата и да навлезе в територията на Индия.

Войници на Индия и Пакистан през последния месец се обстрелват и използват артилерия едни срещу други в сектора Рахчикри.

Това е вторият път в рамките на една година, в който Пакистан твърди, че индийски шпионски дрон е нарушил въздушното му пространство. През март 2019 г. Пакистан заяви, че безпилотен самолет е навлязъл 150 метра във въздушното му пространство.

Ситуацията в Кашмир традиционно се обтяга заради конфликтни претенции за суверенитет върху него от страна на Индия и Пакистан. Напрежението ескалира миналия август, когато индийското правителство анулира специалния автономен статут на Кашмир.