Тази сряда въоръжени са убили четирима души и един е ранен при нападение на два военни поста в Пакистанска провинция Белуджистан. Единият пост се намира на около 450 километра от столицата на провинция Квета, а втория в провинция Ношки, инфомира Aljazeera.

Министърът на външните работи Шейх Рашид Ахмед заявява, че четирима или петима нападатели все още се издирват от пакистанските сили. При нападението са убити четирима военни и девет от въоръжените нападатели. Убит е и цивилен.

Отговорност за нападението е поела "Армия за освобождение на Белуджистан". Говорител на групировката заявил, че атаките са извършени от членове, които са готови да се жертват. Белуджийските сепаратисти населяват провинция Белуджистан в Пакистан, извършващи редовни нападения над официалните сили за сигурност и цивилното население. Отцепниците настояват за повече права и независимост, допълва Aljazeera.

Загинали и ранени при атентат в Пакистан

Загинали и ранени при атентат в Пакистан

Бомба избухна в хотел, където е настанен китайският посланик

Атаките от сряда са само ден след нападение над контролно-пропускателен пункт в град Кеч, когато военните са убили около 10 сепаратисти.

Припомняме, че април месец 2021 г. в Белуджистан имаше атентат срещу топ хотел. Белуджистанските сепаратисти са недоволни, че инвестициите за региона не достигат до местните белухи.