Общото събрание повиши статута на палестинската автономна власт в държава наблюдател нечлен на ООН със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се, предаде Ройтерс.

Това стана след като президентът на Палестина Махмуд Абас призова ООН да издаде "акт за раждане" на Държавата Палестина.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди речта на Махмуд Абас пред Общото събрание на ООН. Според него пътят към мира не минава през международната организация.

Преди 65 години, точно на този ден, Общото събрание на ООН прие резолюция 181, която раздели земята на историческа Палестина на две държави и стана "акт за раждане" за Израел.
Днес Общото събрание е призовано да издаде удостоверение за раждането на Държавата Палестина в нейната реалност. Време е за действие, каза Абас.

Посланикът на Израел в ООН Рон Просор пък контрира, че докато палестинците искат признаването на палестинска държава, те все още не са признали еврейската държава, през цялото време опитвайки се да заличат еврейската история.

От Белия дом коментираха, че гласуваното от ООН създава „пречки" за мира между палестинците и евреите.

Френският президент Франсоа Оланд призова за възобновяване на преговорите между израелци и палестинци.

Президентът на Палестина Махмуд Абас води дълга кампания за спечелване на подкрепа за резолюцията. След 8-дневния въоръжен конфликт между Израел и ислямистите в ивицата Газа този месец над десет европейски правителства обещаха положителния си глас на вота.

В сряда заместник държавният секретар на САЩ Бил Бърнс и специалният американски пратеник за Близкия изток Дейвид Хейл са направили последен опит да разубедят Абас от намерението му. Държавният секретар Хилари Клинтън повтори за пореден път, че според Щатите ходът на палестинците е погрешен и вместо това те би трябвало да се фокусират върху съживяването на преговорите между страните в региона.