Палестинското правителство е приело план за 100 дни, за да противодейства на хаоса и несигурността в автономията, резултат от борбите на въоръжените групи.

Планът, изработен от вътрешния министър Хани Кауазми, бе обсъден на извънредно правителствено заседание.

Той предвижда да се овладеят сблъсъците между фракциите Фатах и Хамас и да се потърси съдебна отговорност на участниците в тях.

Наред с това кабинетът си поставя за цел да постигне помирение между различни семейни кланове, които разполагат с въоръжени отряди и също подкопават сигурността.

За установяване на сигурност властите залагат на засилване на съдебната система, а в дългосрочен план се предвижда да бъдат реформирани службите за сигурност.

През седмицата стана ясно, че се създават специални сили към Фатах, в които ще работят хиляди служители, включително от службите на палестинското разузнаване и националната сигурност, лоялни на Абас.

От друга страна правителството ще направи всичко възможно за освобождаване на журналиста Джонстън, и ще направи политически постъпки за освобождаване на израелския войник Гилад Шалит, отвлечен от палестински групировки.

Една от тези стъпки е предаденият на египетска делегация списък с палестински затворници, които похитителите на Шалит искат Израел да освободи срещу свободата на войника.