Китайската асоциация за опазване на дивата природа работи съвместно с Националната зоологическа градина във Вашингтон по споразумение, което може да върне повече панди в Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Това е сигнал за подобряване на дипломатическите отношения между двете суперсили.

През годините Китай е давал любимите си мечки на зоологически градини в различни страни като посланици на добра воля на животните и е насърчавал модерна китайско-американска "панда дипломация" с този жест.

"Съответните китайски институции подписаха споразумения със зоологическата градина в Мадрид в Испания и зоологическата градина в Сан Диего в Съединените щати за нов кръг от международно сътрудничество в защитата на гигантските панди", обяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Популацията от гигантски панди в Китай се е увеличила със 17 %

Популацията от гигантски панди в Китай се е увеличила със 17 %

Благодарение на предприетите мерки

"Те работят и с Националния зоопарк във Вашингтон в САЩ и Виенския зоопарк в Австрия, за да преговарят активно и да стартират нов кръг от сътрудничество".

По-рано Асоциацията за опазване на дивата природа на Китай съобщи, че е подписала споразумения за опазване на гигантските панди с няколко зоологически градини.

Още през ноември Националният зоопарк във Вашингтон върна три панди на Китай като част от над 50-годишно наследство. По този начин зоопаркът в Джорджия в Атланта остана единственият в САЩ с програма за гигантски панди.

Дипломацията на пандите сближава Китай и Финландия

Дипломацията на пандите сближава Китай и Финландия

Финландия ще приеме две големи панди

Споразумението за даване назаем на четирите панди в зоологическата градина изтича тази година. Това щеше да означава, че САЩ щяха да останат без панди за първи път от 1972 г. насам, когато китайското правителство подари две големи панди като подарък на страната след историческото посещение на президента Ричард Никсън по време на Студената война.

"Очакваме с нетърпение нов кръг от международно сътрудничество за защита на големите панди със съответните държави, което допълнително ще разшири резултатите от научните изследвания относно защитата на тези животни и други застрашени видове и ще насърчи приятелството между хората", посочи Мао.

През изминалата година отношениетя между Китай и САЩ се обтегнаха по редица глобални въпроси - регионални войни, търговски спорове и обвинения в шпионаж. През последните няколко месеца лидерите на двете страни проведоха няколко кръга от преговори, за да намалят напрежението.