Китай и Финландия потвърдиха добрите си отношения по време на държавна визита на президента Си Дзинпин. Те също се съгласиха да си сътрудничат за закрила на голямата панда, съобщава ДПА.

Финландия ще приеме две големи панди, присъединявайки се към други 13 държави, които се възползват от добрата воля на Пекин. Това съвпада с отбелязване на 100 г. от независимостта на скандинавската страна.

Двете панди ще бъдат докарани в страната в края на годината. Те ще бъдат настанени в зоологическата градина Ahtiari в Централна Финландия.

Директорът на градината заяви пред германската агенция, че климатът е много благоприятен за пандите.

По време на срещата между Си Дзинпин и Саули Нийнистьо в президентския дворец беше приета обща декларация, в която се отбелязва, че Китай и Финландия ще се стремят към разширяване на търговията и туристическото сътрудничество, както и сътрудничеството в областта на енергетиката, околната среда и Арктика.

Също се споменава, че двете държави ще си сътрудничат в опазването на горите, частично в райони в Китай, които са дом на 1 800 големи панди.

"Ние знаем, че пандите са част от националното богатство на Китай", изтъкна финландският лидер.

От своя страна Си приветства "твърдия ангажимент на Финландия към политиката на Един Китай", имайки предвид искането на Пекин държавите да не поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, а само с Китай.

Китайският лидер не отговаря на журналистически въпроси.

Снимка 287116

Източник: ЕПА

Пред президентството се събра група, развяваща китайския флаг, в подкрепа на китайския лидер. Имаше и протестиращ, който развява флага на Тибет. 

За втори път китайски президент посещава Финландия от 1995 г., въпреки че Си беше в страната през 2010 г. в ролята си на вицепрезидент. Саули Нийнистьо е бил на държавна визита в Китай през 2013 г.

От Финландия Си ще излети за САЩ, където ще проведе двудневни разговори с американския си колега Доналд Тръмп.