Папа Франциск пристигна в Монголия в петък, за да поздрави нейния малък католически контингент, предава "Ройтерс".

86-годишният папа, чието здраве стана по-крехко през последните години, пристигна на летището в Улан Батор с чартърен самолет на ITA Airways с големия си антураж и придружаващите го репортери.

Франциск беше посрещнат от редиците монголски гвардейци, облечени в богато украсени сини и червени униформи, след като напусна самолета. След това той размени няколко ръкостискания, преди да влезе в кола и да бъде отведен.

Първото му събитие в Монголия, предимно будистка страна с едва 1450 католици, е в събота, когато той се обръща към правителствени лидери и дипломатическия корпус.

Посещението на места, където католиците са малцинство, е част от политиката на Франциск за привличане на вниманието към хората и проблемите в това, което той нарича периферията на обществото и на света. Не е посещавал повечето столици на Западна Европа.

Както е обичайно, Франциск отправи поздрави към всяка страна, над която прелетя на път за Монголия, включително Китай, с който Ватикана имаше трудни отношения .

"Изпращам поздрави с добри пожелания на Ваше превъзходителство и народа на Китай", каза папата в телеграмата, адресирана до китайския президент Си Дзинпин.

"Уверявайки ви в моите молитви за благополучието на нацията, призовавам върху всички вас божествените благословии на единството и мира."

Китайското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

Отношенията между ръководството на официално атеистичната комунистическа партия на Китай и Ватикана са обременени от десетилетия.

Светият престол поддържа пълни дипломатически отношения с Тайван, докато католиците в Китай отдавна са разделени между подкрепяна от държавата официална църква и нелегално паство, лоялно на папата.

Монголия е била част от Китай до 1921 г. и има политически и икономически връзки с Пекин.

Папата ревизира своята екологична Енциклика - тя излиза на 4 октомври

Папата ревизира своята екологична Енциклика - тя излиза на 4 октомври

Пише "втора част" към документа, "за да отговори на настоящите проблеми"