Папа Франциск каза днес, че ще пусне актуализация на своята енциклика на 4 октомври, празника на Свети Франциск от Асизи, съобщава "Асошиейтед прес".

Франсис наскоро разкри, че пише "втора част" към документа, "за да отговори на настоящите проблеми". Говорителят на Ватикана каза, че актуализацията ще вземе предвид по-специално последните климатични кризи.

Франциск обяви намерението си на седмичната си обща аудиенция. Освен публикуването на актуализацията на 4 октомври започва голямата му среща във Ватикана за бъдещето на Католическата църква.

Енцикликата на папа Франциск и протестът в България

Енцикликата на папа Франциск и протестът в България

Енцикликата на папа Франциск Fratelli Tutti е становище в дебата за реформа на модерния капитализъм, дебат, който се води след кризата от 2008 г. западни общества. И макар у нас да е все още слабо застъпен, Иво Алексиев вижда и негово проявление

Енцикликата от 2015 г. "Laudato Si" или "Похвален да бъде" е може би най-известният и важен документ на Франциск. В него той говори за грижата за околната среда и призовава за културна революция, която да коригира според него "структурно извратената" икономическа система, в която богатите експлоатират бедните и превръщат Земята в "мръсотия".

Той се позовава на обезлесяването на Амазонка, топенето на арктическите ледници и смъртта на кораловите рифове. Освен това критикува "обструкционистките" съмнения в промяната на климата и обвинява политиците, че се вслушват повече в интересите на петролната индустрия, отколкото в Писанието, здравия разум и призивите от страна на бедните.

Енцикликата е вдъхновила екологични движения по целия свят. Цитирана е от президенти и патриарси и в много отношения формира основата на 10-годишното папство на Франциск, което дава приоритет на бедните и маргинализираните.