По време на визитата си в Монголия папа Франциск призова всички религии да живеят в хармония и да избягват идеологическия фундаментализъм, който подклажда насилието. Това съобщи агенция Ройтерс.

Основната цел на посещението на папата в Монголия бе да се срещне с малката католическа общност в страната, наброяваща едва 1450 членове. Франциск също така използва пътуването си, за да изпрати явно послание до Пекин, който има трудни отношения с Ватикана, че правителствата няма от какво да се страхуват от Католическата църква, защото тя няма политически дневен ред.

Откакто започна пътуването си, главата на Католическата църква похвали религиозната свобода в Монголия. Религиите са призвани да предложат на света тази хармония, която само технологичният прогрес не може да даде, поясни той.

Папата осъди стеснението, едностранното налагане на фундаментализъм и идеологически ограничения, заявявайки, че те разрушават братството, подхранват напрежението и компрометират мира.

Не може да има смесване на религиозни вярвания и насилие, на святост и потисничество, на религиозни традиции и сектантство, допълни той.

Папа Франциск посети Монголия

Папа Франциск посети Монголия

Това е първото му събитие в Монголия, предимно будистка страна с едва 1450 католици