Папа Франциск, който е на тридневно посещение в Унгария, ще се срещне в събота с украински и други бежанци, които се борят с политиката на националиста премиер Виктор Орбан.

При пристигането си в петък 86-годишният аржентинец в първата си реч пред Орбан и други правителствени служители подчерта "необходимостта от откритост към другите", като предупреди да не се "затваряме в себе си".

Унгарското правителство - в отклонение от обичайната си позиция срещу бежанците - прие тези, които бягат от войната в съседна Украйна.

Активисти обаче твърдят, че почти не съществува система за подкрепа, а настояването на Орбан да поддържа връзки с Москва отблъсква украинците.

Според Ватикана в църквата "Света Елизабет" в Будапеща се очаква да се съберат около хиляда бежанци и бедни хора.

По време на аудиенция във Ватикана миналата година Франциск благодари на Орбан, че е приел украински бежанци.

Откакто Русия нахлу в съседна Украйна преди повече от година, повече от два милиона украинци са преминали в Унгария, но едва 35 000 са подали молби за статут на временна закрила в страната, предоставян от ЕС.

Това е много по-малко, отколкото в други държави на запад от Украйна.

Папа Франциск пристигна на посещение в Унгария

Папа Франциск пристигна на посещение в Унгария

Войната в Украйна и миграцията ще бъдат в центъра на визитата му

В рамките на ЕС министър-председателят на Унгария прави изключение, като отказва да осъди поименно руския президент Владимир Путин заради нахлуването му в Украйна.

Той също така отказва да изпрати военна помощ на Украйна и взривява санкциите на ЕС срещу Русия - което кара много украински бежанци да се чувстват неудобно.

Според правозащитната група на Унгарския хелзинкски комитет (УХК) те са изправени и пред "разрушена" система за подпомагане на бежанците.

По-рано в събота папата ще се срещне и с деца с увреждания.

По-късно през деня той ще посети гръцката католическа общност.

Денят ще завърши с реч пред очакваните 11 000 младежи на стадион, след което ще има частна среща с йезуити.