Папа Франциск във вторник внезапно отмени планираните си дейности си за деня заради пристъп на болка в коляното, съобщи Ватикана, цитиран от Ройтерс.

В изявлението се казва, че лекарите му са му наредили да почива и че той няма да участва в заседание на Съвета на кардиналите, който го съветва по въпроси на църквата.

Папата обичайно председателства тези срещи седнал, което показва, че последният пристъп на болка вероятно е особено сериозен.

85-годишният папа трябваше да ограничи събитията през последните седмици заради болката в дясното коляно.

Няколко пъти през Великденския период той присъства, но не е води литургиите в базиликата Свети Петър. Вместо това той делегира архиепископ или кардинал да отслужва литургията, докато той седи по време на службата и да чете проповедта си също седнал.

Той спря дейностите миналия петък за медицински прегледи във Ватикана, но ги възобнови през уикенда. В понеделник той проведе шест частни аудиенции.

Папата трябва да проведе седмичната си обща аудиенция за обществеността в сряда и тя засега не е отменена.

Междувременно бе съобщено, че папа Франциск е назначил архиепископ Лоран Улрих начело на архиепископията в Париж, пет месеца след като предишният архиепископ подаде оставка заради съобщения за връзка с жена.

70-годишният Лоран е архиепископ на френския град Лил от 2008 г. Ватикана обяви назначаването му във вторник.

Архиепископ Мишел Аупти подаде оставка през декември. Тогава той отрече каквато и да е интимна връзка с неназованата жена, въпреки че призна, че поведението му може да е било двусмислено.

Няколко дни след като прие оставката му, папа Франциск каза пред репортери, че е направил това не защото архиепископът е съгрешил, а защото клюките за него са го оставили в положение, при което той вече не може да управлява голямата архиепископия.

Църквата във Франция все още е тежко засегната от доклад от миналия октомври, който показа, че духовници са малтретирали сексуално повече от 200 000 деца във Франция през последните 70 години.

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Той призова родителите да не осъждат различната сексуална ориентация