„Духовна пустиня", която се разпростира в света, поставя предизвикателство пред младите хора да захвърлят алчността и цинизма на времето си и да създадат нова ера на надежда за човечеството.

Това каза папа Бенедикт XVI в Сидни днес по време на заключителната меса на Световните дни на католическата младеж, предаде АП.

„В толкова много общества, заедно с материалния просперитет, се разпростира и духовната пустиня: вътрешна пустота, непонятен страх, тихо чувство на отчаяние", каза папата.

В Сидни 81-годишният Бенедикт наблегна на темите, които са били водещи по време на тригодишния период, в който е глава на Римокатолическта църква -  борбата за обновяване на църквата, връзките с други религии и проблема с климатичните промени.

Пред около 350 000 поклонници и телевизионна публика от още милиони, Бенедикт призова младите християни да бъдат посредници на промяната, защото „светът се нуждае от обновление".

В началото на последния ден от визитата си в Австралия папата прелетя с хеликоптер над морето от поклонници, повечето от които бяха прекарали нощта на открито на хиподрума Рандуик в околностите на Сидни.

Около 200 000 души нощуваха на хиподрума, превърнат в катедрала на открито, въпреки че температурата падна до 8 градуса.

Папата обяви, че домакин на Световните дни на католическата младеж през 2011 г. ще бъде Мадрид.

Испанските поклоници, които присъстваха на месата, тържествуаваха.