Папа Франциск обясни на посланиците си по света, някои от които са замесени и в сексуални, и финансови скандали, да живеят скромно, образцово и да бъдат по-близо до бедните, отколкото до елита, съобщава "Ройтерс".

В документ, предаден на повече от 100 посланици в Рим за срещи с висши служители на Ватикана, Франциск обясни на пратениците, че трябва да "живеят за Божиите неща, а не за тези на света".

Ватиканът е суверенна държава и седалище на 1,3-милиардната Римокатолическа църква и има дипломатически отношения с повече от 180 страни. Нейните посланици, известни като нунции, често са най-високопоставените и най-видимите дипломати в дадена страна. През последните години някои нуниции или други дипломати от Ватикана са затънали в скандали.

Нунцият във Франция, архиепископ Луиджи Вентура, е разследван в Париж по обвинения в сексуално насилие.

През 2013 г. архиепископ Йозеф Весоловски, посланик в Доминиканската република, е обвинен в плащане на момчета за секс. Той е призован и задържан във Ватикана и освободен от свещеничеството, но е починал през 2015 г., преди процеса.

Миналата година съдът на Ватикана осъди италиански свещеник Карло Алберто Капела на пет години затвор за притежание на детска порнография, докато е бил дипломат във Вашингтон.

Полша наказва педофили с 30 години затвор и доживот

Полша наказва педофили с 30 години затвор и доживот

Депутатите променят наказателния кодекс след разтърсващ филм за свещеници педофили

"Божият човек не заблуждава и не мами другите, не се поддава на клюки или злословене за други. Той запазва чист ум и сърце, не позволява на очите и ушите си да бъдат замърсени от мръсотията на света", коментира папата.

Нунциите, които "излизат от релсите, увреждат дори Църквата", допълва той.

Някои посланици на Ватикана също са критикувани и за разточителен начин на живот. "Грозно е да видиш нунций, който ламти за лукс и дизайнерски дрехи, сред хора, които са лишени от елементарни жизнени нужди", коментира Франциск.

Той ги инструктира да отхвърлят подаръците от силните, които искат да им повлияят, и да прекарват времето си с бедните и другите в периферията на обществото.

Тъй като католическата църква при Франциск е станала по-поляризирана, някои нунции са предприели социални медийни кампании, за да критикуват директно някои от решенията на папата или да привлекат вниманието към критиките от страна на консервативните групи.

Франциск категорично обясни на пратениците, че е несъвместимо с тяхната роля да "критикуват папата зад гърба му".

Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

Франциск въведе мащабни промени в правилата на Католическата църква