Папа Франциск обяви, че всички католически свещеници ще имат позволението да опрощават аборт, с което временната мярка, която той въведе по случай юбилейната година на Ватикана, се превръща в постоянна, съобщават световните осведомителни агенции.

"Аз отсега нататък разрешавам на всички свещеници, по силата на тяхната служба, правото да опрощават онези, които са извършили греха на аборта", пише папата в апостолическо писмо, бележещо края на "Годината на милосърдието" на Католическата църква.

79-годишният аржентинец заяви, че искал да "подчертае отново категорично, че абортът е смъртен грях, тъй като слага край на един невинен живот", но "няма грях, който Божията милост не може да опрости и заличи, когато види разкаяло се сърце, стремящо се да се помири с Бог".

Папа Франциск, който направи по-включваща и прощаваща римокатолическа църква характеристика на папството си, разгласи обявлението в документ, известен като "апостолическо писмо", след като в неделя приключи "Годината на милосърдието" на католическата църква.

Мярката представлява значително смекчаване на позицията на църквата по проблема с абортите.

Католическата църква исторически смята аборта за толкова голям грях, че онези, които го предприемат или извършват, са автоматично отлъчвани.

В миналото само епископ или главен изповедник на епархия са можели да предоставят опрощение на аборт.

В неделя папата даде интервю, в което той остро разкритикува аборта като "ужасно престъпление".