Папа Франциск каза в сряда, че ще пътува до Дубай за участие в климатичната конференция COP28, която се провежда там през декември, съобщава АП.

По време на интервю за италианската телевизионна мрежа RAI, той уточни, че че ще замине за Дубай на 1 декември и ще остане до 3 декември.

Франсис не предостави подробности за програмата на пътуването си, включително евентуално появяване на конференцията. Пътуването идва около две седмици преди 87-ия му рожден ден.

Когато го попитаха за здравето му след операциите през последните месеци, Франсис отговори шеговито с негова стандартна реплика - "Жив съм".

Международната климатична конференция започва на 30 ноември и продължава до 12 декември.

Франциск превърна необходимостта от спешна грижа за околната среда в отличителен приоритет на своето папство.

Папата ревизира своята екологична Енциклика - тя излиза на 4 октомври

Папата ревизира своята екологична Енциклика - тя излиза на 4 октомври

Пише "втора част" към документа, "за да отговори на настоящите проблеми"

Изданието в Дубай е последното от поредица срещи на COP относно въздействието на изменението на климата и относно мерките на правителствата за справяне с него, включително ограничения за включването на дейности, генериращи парникови газове.

Първата Конференция на страните, както официално се нарича COP, се проведе през 1995 г. в Берлин и оттогава събирането се провежда в различни градове и на различни континенти.