Папа Франциск ръководи службата на Палмова неделя (Цветница) ден след като беше изписан от болницата след пристъп на бронхит и призова света да се грижи по-добре за бедните, самотните и немощните, предава Ройтерс.

"Благодаря Ви за Вашето участие, а също и за Вашите молитви, които се засилиха през тези изминали дни. Благодаря Ви", каза той в края на службата, очевидно имайки предвид скорошното си заболяване, предизвиквайки бурни аплодисменти от множеството на площад "Свети Петър".

86-годишният папа беше откаран в римската болница ''Джемели" в сряда, след като се оплака от затруднено дишане, но се възстанови бързо след венозно вливане на антибиотици и се върна в дома си във Ватикана в събота.

В стремежа си да разсее опасенията за здравето му, Ватикана каза, че той ще вземе участие в пълния набор от великденски събития тази седмица, най-натовареният период в календара на Римокатолическата църква, започвайки с богослужението на открито на Цветница.

Папата, облечен в червени одежди, говореше с тих, но ясен глас, докато се обръщаше към събралите се близо 60 хиляди души. През по-голямата част от службата той остана седнал, но накрая се изправи за даде папската си благословия.

В своята проповед той призова хората да не пренебрегват онези, които изпитват голямо страдание и самота.

"Днес техният брой е легион. Цели народи са експлоатирани и изоставени; бедните живеят по нашите улици, а ние гледаме на другата страна; мигрантите вече не са лица, а числа, затворниците са отречени; хората са отписани като проблеми", каза той.

Говорейки в края на литургията, папата, както често прави, спомена "страдащия народ на Украйна" и призова вярващите да се молят за край на войната.

Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски интереси, но не само руски
Обновена

Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски интереси, но не само руски

Папата за войната, своята евентуална оставка и инвалидната количка

Папа Франциск, който отбеляза 10-ата годишнина от понтификата си през март, страда от редица заболявания през последните години, включително силна болка в коленете, заради която използва бастун и често инвалидна количка в публичните си изяви.

Трудностите му с мобилността ограничиха участието му в някои събития и както се случи миналата година, старши кардинал отслужи същинската литургия в неделя.

Палмова неделя (Цветница) отбелязва деня, в който според Библията Исус е влязъл в Йерусалим под възгласите на тълпите, пет дни преди да бъде разпнат и да възкръсне от мъртвите в неделята след това.

На Велики четвъртък папа Франциск ще отслужи литургия в затвор за непълнолетни в Рим, но все още не е ясно дали ще участва в традиционната процесия на Разпети петък Via Crucis (Кръстния път) около древния Колизеум в Рим.

Въпреки това папата, глава на почти 1,4 милиарда римокатолици в света, ще ръководи литургията на Великден, най-важният ден от християнския литургичен календар, където се очаква да отправи своето обръщение Urbi et Orbi (към града и света).

Папа Франциск няма намерение да се оттегля

Папа Франциск няма намерение да се оттегля

Според него папското служение трябва да бъде за цял живот