Папа Франциск заклейми "фалшивите новини" като зло и призова мисията на журналистите да бъде да търсят истината, съобщава "Асошиейтед прес".

След седмица, в която Франциск беше изправен пред безпрецедентни критики в медиите по време на обиколката си в Южна Америка, папата публикува ежегодното си послание за Световния ден на социалните комуникации, посветено тази година на "фалшивите новини и журналистиката за мир".

Франциск пише, че първите фалшиви новини датират от библейското начало на времето, когато Ева беше изкушена да откъсне ябълката от Райската градина въз основа на дезинформация от змията.

"Стратегията на този опитен "Баща на лъжите" е именно мимикрията, тази хитра и опасна форма на съблазън, която прониква в сърцето с фалшиви и привлекателни аргументи", изтъква папата за змията.

В днешната забързана информационна епоха той призова за споделен ангажимент към преоткриването на "достойнството на журналистиката", а журналистите да говорят истината с журналистика, която е "вярна и се противопоставя на лъжите, реторичните лозунги и сензационните заглавия".

Франциск често ругае журналистите, а преди да стане папа беше известен с хладните си отношения с медиите в Аржентина. Само тази седмица, докато говореше с журналисти на борда на папския самолет, той призна, че мрази да дава интервюта и се пошегувал: "И вижте работата, която Бог ми даде сега".