Папа Франциск призова за създаването на "хуманитарни коридори", които да подпомогнат спасяването на мигранти в отговор на бомбардировката през миналата седмица, при която загинаха десетки в център за задържане на мигранти в Либия, съобщава "Франс прес".

"Международната общност не може да приеме такива тежки инциденти", настоя папата по време на неделното си обръщение на площад "Свети Петър" във Ватикана.

40 убити по авиоудар по бежански център в Триполи

40 убити по авиоудар по бежански център в Триполи

В Либия продължават сраженията

"Надявам се, че ще бъдат организирани хуманитарни коридори по съгласуван начин за онези мигранти, които са в най-голяма нужда", изтъкна още Франциск.

Най-малко 53 мигранти бяха убити във вторник вечерта при въздушно нападение срещу мигрантски център в предградието Таджура на либийската столица Триполи, като този район е контролиран от силите, лоялни на признатото от ООН правителство.

Триполи хвърли вината за бомбардировката върху силите, сражаващи се за либийския командир Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия, и който през април предприе офанзива за превземането на столицата.

Агенциите на ООН и хуманитарни организации многократно изразиха опасения за тежкото положение на хиляди мигранти и бежанци, държани в центрове в близост до зоните на сражения в Триполи.