Главният прокурор на Парагвай започна разследване по обвиненията на САЩ, че бивш парагвайски президент и настоящия вицепрезидент са били замесени в корупция и са имали връзки с терористична група, информира Асошиейтед прес.

Генералният прокурор на Парагвай Емилиано Ролон Фернандес заяви, че екип ще проучи обвиненията на САЩ, че бившият президент Хорацио Картес и вицепрезидентът Уго Веласкес са участвали в системна корупция, която е подкопала демократичните институции в Парагвай.

Картес и Веласкес отхвърлиха обвиненията.

Междувременно правителството на САЩ добави трима души към списък с парагвайски служители, заподозрени в значителна корупция и на които ще бъде забранено да влизат в САЩ заедно с членовете на техните семейства.

През януари САЩ излязоха с обвинения, че Картес и Веласкес са имали връзки с близкоизточната групировка Хизбула, която Вашингтон определи като терористична организация.

САЩ твърдят, че триграничният регион, свързващ Аржентина, Бразилия и Парагвай, е център за финансиране на тероризма чрез пране на пари от незаконна дейност. Правителството на САЩ обвини Картес, един от най-богатите хора в Парагвай, в широко подкупване на държавни служители и законодатели.

Разследването на главния прокурор на Парагвай също ще разгледа твърдения за корупция, включващи Хуан Карлос Дуарте, правен съветник на образуванието, който управлява двунационален язовир, който е съвместна собственост на Парагвай и Аржентина.