Новоизбраният президент на Парагвай Сантяго Пеня каза в петък, че ще продължи да укрепва "историческите връзки" на страната си с Тайван. Това заяви Пеня, след проведения разговор с неговия колега, след като спечели изборите, съобщава "Ройтерс". 

Дипломатическите отношения между двете страни от повече от шест десетилетия бяха в центъра на вниманието преди изборите в неделя. Опозиционният кандидат Ефрайн Алегре каза пред "Ройтерс", че ще се стреми да сближи страната си с Китай, за да засили селскостопанските връзки.

Парагвай е единственият южноамерикански съюзник на Тайван и островът, обявен от Китай за свой собствен, загуби подкрепата на други централноамерикански нации през последните години.

Управляващите водят на изборите в Парагвай

Управляващите водят на изборите в Парагвай

Президент и членове на Конгреса избираха в неделя

В Twitter, Пеня изказа благодарност на президента Цай Инг-вен за поздравленията му относно победата.

Припомняме, че Пеня, който спечели 43% от гласовете, обяви през януари, че ще следва политиката на настоящия президент за съюзяване с Тайван, въпреки натиска от местния селскостопански сектор, който иска да отвори доходоносните китайски пазари за соя и говеждо месо.

Тайван е изправен пред трудна битка за запазване на връзките си с 13-те държави, които в момента го признават за суверенна нация, на фона на натиск от Китай.

Изборите в Парагвай ключови и за отношенията с Китай

Изборите в Парагвай ключови и за отношенията с Китай

Страната е сред малкото, които признават Тайван