Дълго управляващата партия "Колорадо" изглежда вероятно печели в Парагвай. Ранните резултати от изборите в неделя дадоха значителна преднина на нейния кандидат за президент Сантяго Пеня, съобщава АП.

При повече от 90% от отчетените места за гласуване, Пеня получава 43% от гласовете. Това е значителна преднина в сравнение с близо 27% за най-близкия му съперник, Ефраин Алегре, кандидатът на Пакта за нов Парагвай, широка опозиционна коалиция, която се надяваше за да сложи край на управлението на Колорадо.

Избирателите също така гласуват за членове на Конгреса.

Опозицията се опита да се възползва от широко разпространеното недоволство от високите нива на корупция и недостатъците в здравните и образователните системи, които се влошиха по време на пандемията от COVID-19. Парагвай има сравнително стабилна икономика, но с високи нива на бедност.

Напускащият си президент Марио Абдо Бенитес нарече Пеня "избраният президент" в поздравително съобщение в социалните медии, преди победителят да бъде официално обявен. Той също така поздрави "парагвайския народ за голямото му участие в този изборен ден".

Пеня отпразнува представянето си, докато чакаше официалното обявяване на окончателните резултати.

"Днес ние не празнуваме личен триумф, ние празнуваме победата на един народ, който с гласа си избра пътя на социалния мир, диалога, братството и националното помирение", каза Пеня пред тълпа от поддръжници в неделя вечерта . ''Да живее Парагвай! Да живее партията на Колорадо!"

Преди гласуването анализаторите казаха, че надпреварата изглежда напрегната и прогнозираха, че Алегре може да има шанс да свали най-дълго управлявалата партия в Южна Америка, която по същество управлява Парагвай без прекъсване от 1947 г.

Предварителните резултати изглежда показват, че избирателите предпочитат да останат с познатото, прекъсване за регион, в който управляващите не се представиха добре на последните избори.

Парагвай няма балотаж, така че този, който от 13-те кандидати получи най-много гласове, ще бъде следващият президент.

Резултатите също така изглежда отбелязват победа за бившия президент Орасио Картес, който управляваше през 2013-2018 г., когото Държавният департамент на САЩ наскоро обвини, че е замесен в "значителна корупция", както и че има връзки с тероризма. Той отрече обвиненията.

Изборите в Парагвай ключови и за отношенията с Китай

Изборите в Парагвай ключови и за отношенията с Китай

Страната е сред малкото, които признават Тайван

Картес, местен магнат, който е и президент на Партията на Колорадо, е влиятелна фигура в парагвайската политика и членовете на опозицията характеризират Пеня като лице на Картес, за да държи властта. Картес стоеше до Пеня, докато той изнасяше празничната си реч в неделя вечерта.

Пеня беше министър на финансите в правителството на Картес и доскоро член на борда на Banco Basa, местна банка, собственост на бившия президент.

Изборите в тази страна с население от почти 7 милиона души също имаха геополитически последици, тъй като Парагвай е единствената останала страна в Южна Америка, която има дипломатически отношения с Тайван, и тези връзки станаха проблем в кампанията.

Алегре призова отношенията на страната без излаз на море с Тайван да бъдат преразгледани, като каза, че те излизат твърде скъпо на страната му. Пеня защити отношенията на Парагвай с Тайпе, но каза, че ще работи за засилване на търговията с Китай, без да обяснява как ще стане това.

Алегре, адвокат, който оглавява Либералната партия, втората по големина политическа сила в Конгреса, правеше третата си кандидатура за президентския пост, макар че този път представляваше комбинация от политически партии.

Президентската кампания на Пеня беше възпрепятствана от санкциите на САЩ срещу Картес за предполагаеми подкупи и връзки с "Хизбула", която Вашингтон определя като терористична група. Санкциите блокираха Картес от финансовата система на САЩ и прекратиха финансирането и заемите за кампанията на партията.

Парагвай разследва бившия президент Хорацио Картес за корупция

Парагвай разследва бившия президент Хорацио Картес за корупция

Бившият държавен глава твърди, че е невинен