Паравоенните милиции в Колумбия се оттеглиха от мирния процес с правителството.

Новината последва решение на президента Алваро Урибе да прехвърли 59 задържани лидери на въоръжените формирования в затвор със засилен режим, предаде АП.

Държавният глава предприе този ход заради слухове за готвен пробив в затвора, където първоначално бяха настанени водачите. Той освен това обвини водачите на милициите, че от затвора се разпореждат за убийства.

Милициите обявиха решението си след 3-часови разговори с главния преговарящ по мирния процес от страна на властите и се мотивираха с липсата на доверие в процеса, в който се прилагали хитрости и не се спазвали постигнатите договорености.

За много от задържаните лидери е поискано екстрадирането им в САЩпо обвинения за трафик на наркотици. Споразумението между паравоенните и правителството обаче поставя условието молбите за екстрадиране да бъдат отказани.

След 2003 година в резултат на споразумението повече от 30 000 активисти са се разоръжили, а водачите са се предали доброволно на властите срещу условието престоят им в затвора да не надвишава осем години.