Френските власти са открили и предотвратили 68 кибератаки, свързани с Олимпийските игри от 22 юли насам, съобщи министър-председателят Габриел Аттал.

Две от нападенията са били насочени към олимпийските обекти в Берси и Ла Вилет във френската столица миналия четвъртък, заяви Аттал пред репортери.

"Всичките тези 68 кибератаки, включително двете кибератаки, насочени към олимпийски обекти, бяха открити навреме и осуетени", каза Аттал, макар че не даде подробности за естеството на другите атаки, уточни РФИ.

Атал подаде оставка като министър-председател, но по искане на президента Еманюел Макрон остана начело на служебното правителство, докато Париж е домакин на Игрите.

Тази година Френската национална агенция за сигурност на информационните системи (ANSSI) заяви, че е обучавала всички различни структури, участващи в защитата срещу кибератаки, в очакване на увеличаване на подобни опити по време на Олимпийските игри в Париж.

Игрите бяха открити миналия петък при засилени мерки за сигурност.

Непосредствено преди началото на игрите френските власти започнаха мащабна операция за почистване на компютри, заразени с програма за кибершпионаж, която засегна милиони потребители по света.

Организаторите на предишните олимпийски игри, проведени в Токио, съобщиха за 450 милиона кибератаки, повечето от които бяха опити за парализиране на ИТ мрежите чрез насищането им с трафик.

Френските служби за сигурност отказали над 4000 акредитации за Олипиадата в Париж

Френските служби за сигурност отказали над 4000 акредитации за Олипиадата в Париж

Причината - опасения за шпионаж и кибератаки

Ръководителят на технологичния отдел на Париж 2024 заяви, че очаква "осем до десет пъти повече" кибератаки от тези, които е преживяла Япония.