Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността в региона Ил дьо Франс, заяви, че терористичната заплаха "остава много значителна" във Франция, като я свърза по-специално с конфликта между Израел и Иран.

"Разбира се, че се опасяваме от последиците от този конфликт на територията на страната, точно както имаше последици от терористичната атака на Хамас на 7 октомври, когато се наблюдаваше силно увеличение на антисемитските актове", каза той пред BFMTV в неделя.

Нунеш посочи "пропагандата на Ал Кайда и Ислямска държава, която е много силна, която се разпространява и която със сигурност е насочена към Франция". Според него подобна пропаганда "може да насърчи определен брой лица да преминат към действие".

Запитан за терористичната заплаха по време на летните олимпийски игри в Париж, префектът заяви, че "няма конкретна заплаха във връзка с игрите", т.е. "известна заплаха" от "група, която би искала да атакува олимпийските игри", насрочени за 26 юли до 11 август.

Техеран призна: Топ генерал, заместникът му и петима от "Ал Кудс" са убити при удара в Дамаск

Техеран призна: Топ генерал, заместникът му и петима от "Ал Кудс" са убити при удара в Дамаск

Израел не коментира

"Това не противоречи на факта, че се намираме в контекст на повишена терористична заплаха", обясни Нунес.

През нощта на 14 април силите на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) нанесоха удари по Израел с безпилотни самолети и ракети в отговор на израелския обстрел на иранското консулство в Дамаск, при който загинаха няколко ирански военни съветници, включително двама генерали от КГИР.