Ден за размисъл във Франция преди реванша на изборите между Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

Французите са изправени пред труден избор. Трябва да гласуват между двама нежелани кандидати. И сякаш не им се говори за политика. И тези избори ще минат, а животът продължава.

Саид работи като сервитьор в едно от оборотните кафета в Париж до площад "Трокадеро", предпочитано място за туристите по всяко време на деня заради разкриващата се гледка на Айфеловата кула. Свободни места трудно се намират, а той и колегите му работят на пълни обороти. Питам го как издържа на това темпо между толкова много маси, пълни с клиенти. Поглежда ме учуден и отговаря: "Какво е работа? Когато правиш нещо, което харесваш, не го усещаш като работа. Работата е само в съзнанието."

Анализатори вещаят лесна победа на Макрон на втори тур

Анализатори вещаят лесна победа на Макрон на втори тур

Настоящият президент има над 90% шанс да спечели балотажа

Следващият ми въпрос е кого ще избере - Макрон или Льо Пен. Първоначално отминава въпроса ми с усмивка, но после се връща и се шегува: "Макрон или Льо Пен? Какво е това? Футболни отбори?" И отново забързано тръгва между клиентите. Без умора и явно без очакване за политическото бъдеще на страната.

Намек за предстоящия втори тур из столицата на Франция почти няма. Няма плакати на двамата кандидати. Случайно може да се попадне на стара агитационна листовка из парижките улици, останала вероятно от първия тур.

А страната и особено столицата се връщат към живота, хаоса и тълпите отпреди пандемията. Париж се пука по шевовете от туристи, основно италианци и испанци. Личи си, че се отърсва от пандемията.

И въпреки че Франция живее доста по-либерално, все още личат следите на COVID-19. В градския транспорт носенето на маски е задължително и жителите и гостите на Париж са стриктни. Друг намек, че пандемията не си е отишла, е продължаващата ваксинация във Франция. Хората продължават да си поставят бустерни дози. В страната върви кампания и за четвърта игла за най-възрастните и уязвими групи. Във Франция хората могат да си поставят ваксина срещу коронавируса в аптеката или на тротоара пред нея.Така е в Париж, който "мисли" за избори.

На фона на вяла кампания във Франция Макрон е фаворит

На фона на вяла кампания във Франция Макрон е фаворит

Предизборната надпревара е засенчена от войната в Украйна