Пътуващите в Париж се сблъскаха с големи проблеми във вторник, след като железопътните работници обявиха стачка, в опит да оказват натиск върху националния железопътен оператор SNCF, предава "Ройтерс".

SNCF, която управлява железопътния трафик около Париж, включително големи части от линиите на крайградската железница (RER) използвани от милиони всеки ден, ще се срещне със синдикатите в сряда, за да сключи сделка относно условията на труд и бонусните плащания по време на Олимпийски игри.

Стачките ще засегнат всички линии на RER, като един на всеки два влака ще работи по оста RER B от север на юг и един или два на всеки пет влака, които работят по другите линии. Линията RER A, минаваща от запад на изток, е относително незасегната, тъй като се управлява от друга компания.

Трудовите спорове в ключови инфраструктурни сектори са сред основните главоболия за организаторите на тазгодишните летни олимпийски игри в Париж. Твърдолинейният френски профсъюз CGT по-рано тази година заяви, че служителите в обществения сектор, включително болничният персонал, са сигнализирали за възможни стачки по време на Игрите.

Правителството се среща с профсъюзите на обществените услуги от миналата година, за да се опита да гарантира покритие за Олимпийските игри, които се провеждат от 26 юли до 11 август, в средата на празничния сезон във Франция.

Парижкото метро и автобусният оператор RATP вече са постигнали споразумения със своите работници, докато френското вътрешно министерство предложи на полицейските служители бонуси до 1900 евро (2063,40 долара) за работа по време на Олимпиадата.

Няколко профсъюза на летищата в Париж също призоваха за стачки във вторник, настоявайки за "план за спешно наемане" и преговори за заплатите, без да се очакват сериозни смущения в трафика.

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън потегли към Париж

Той отпътува на борда на кораба "Белем" от пристанището в Пирея