Японският министър на околната среда Шинджиро Коидзуми предупреди в понеделник, че Парижкото споразумение за климата може да "умре", ако стъпките за борба с глобалното затопляне бъдат поставени на изчакване, за да се улесни икономическото възстановяване от пандемията с коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Много икономисти и политици прогнозират стръмна глобална рецесия през тази година, тъй като страните са принудени да се блокират, за да ограничат разпространението на коронавируса, ограничавайки активността на бизнеса, което е голям удар върху работните места и доходите.

"Това на практика би означавало смъртта на споразумението от Париж, ако дадем приоритет безусловно на икономическото възстановяване, като същевременно пренебрегваме околната среда", коментира Коизуми в интервю за "Ройтерс".

Съгласно забележителното споразумение от Париж 2015 г., почти 200 държави се съгласиха да намалят емисиите на парникови газове в опит да предотвратят катастрофално планетарно затопляне.

"Всички в екологичното министерство са съгласни, че икономиката е важна. Просто бихме искали да се държим по начин, който гарантира, че околната среда никога няма да бъде изоставена", допълва той.

ООН, МВФ и Световната банка призовават света да замрази дълговете на най-слабите

ООН, МВФ и Световната банка призовават света да замрази дълговете на най-слабите

60 агенции на ООН и международни организации искат незабавни мерки от всички страни

Япония миналия месец представи на ООН цел за намаляване на емисиите на парникови газове в рамките на петгодишен преглед.

Целта за намаление с 26% до фискалната година, приключваща през март 2031 г. от нивата, наблюдавани през фискалната 2013 г., не се промени в сравнение с преди пет години, разочароващо за кампаниите срещу изменение на климата, въпреки че страната заяви, че ще положи усилия за по-нататъшно намаляване.

Коизуми, който навърши 39 години във вторник, заяви в интервюто, че иска да представи по-агресивна цел до следващата среща на върха за климата, която трябва да се проведе в Глазгоу догодина.

Конференцията, известна като COP26, първоначално бе насрочена за ноември, но е отложена за 2021 г. заради пандемията. "Япония приема отлагането като положително развитие и ще се стреми да създаде ситуация, в която можем да участваме в COP26 с високо вдигнати глави", обяснява той.

Коидзуми, който се изказва на видеоконференция от дома си в Токио в първото си такова интервю като министър на околната среда, е син на бившия премиер Юничиро Коизуми и се разглежда като потенциален бъдещ лидер.

Той коментира, че неговото министерство възнамерява да поеме ръководството в преминаването на страната към работа дистанционно, което се ускори в резултат на коронавируса. "Министерството на околната среда ще намали пътуващите със 70%. Бих искал да покажа на хората, че ние сме водещи по този път".

Отлагат и COP26 за 2021 година заради COVID-19

Отлагат и COP26 за 2021 година заради COVID-19

Трябваше да се проведе през ноември в Глазгоу