Специалната група на ООН, която включва Международния валутен фонд и Световната банка, поиска незабавно спиране на плащания по дълг от най-слабо развитите страни и страните с ниски доходи, които отправят искания, съобщава АП.

Повече от 60 агенции на ООН и международни организации призоваха правителствата в четвъртък да предприемат незабавни мерки за справяне с разгръщащата се глобална рецесия и финансовата криза, породена от пандемията на коронавирус, особено в най-бедните страни в света.

Междуведомствената работна група за финансиране на развитието, ръководена от ООН, заяви: "Милиарди хора живеят в страни, които са на ръба на икономическия срив поради експлозивната комбинация от финансови шокове, породени от пандемията COVID-19, тежките дългови задължения и намаляването официална помощ за развитие. "

ООН очаква загуба на 195 млн. работни места

ООН очаква загуба на 195 млн. работни места

Мерките срещу пандемията засягат 81% от световната работна сила

В отговор на кризата световните финансови пазари станаха свидетели на големи загуби и интензивна нестабилност през последния месец, а инвеститорите изнесоха около 90 милиарда долара от развиващите се пазари - най-големият отлив, регистриран някога.

В доклад от 207 страници, работната група посочва, че преди COVID-19 всяка една от пет държави - дом на милиарди хора, живеещи в бедност - вероятно ще се сблъска със стагнация или намаляване на доходите през 2020 г., а пандемията вероятно ще засегне милиарди повече.

"Икономическите и финансови шокове, свързани с COVID-19 - като прекъсвания на индустриалното производство, спад на цените на суровините, нестабилност на финансовите пазари и нарастваща несигурност - отклоняват вече бързия икономически растеж и усложняват повишените рискове от други фактори", се казва в доклада. , "Те включват отдръпване от мултилатерализма, недоволство и недоверие към глобализацията, повишен риск от дългови бедствия и по-чести и тежки климатични сътресения."

Коронавирусът причинявал невиждана досега икономическа криза

Коронавирусът причинявал невиждана досега икономическа криза

Това призна шефката на МВФ Кристалина Георгиева

За да се предотврати дълговата криза, членовете на работната група призоваха за незабавно спиране на плащанията по дълга от най-слабо развитите страни и страните с ниски доходи, които отправят искания.

Работната група, която включва Международния валутен фонд и Световната банка, също призова за спешни действия за възстановяване на финансовата стабилност.

Те призовават за осигуряване на достатъчна ликвидност, укрепване на глобалната мрежа за финансова безопасност, насърчаване на търговията, увеличаване на достъпа до международно финансиране и разширяване на разходите за обществено здравеопазване.

Заместник генералният секретар на ООН Амина Мохамед заяви, че "COVID-19 е първа по рода си глобална спешна ситуация и всички страни трябва да се справят с предизвикателството".

Тя коментира, че генералният секретар Антонио Гутериш призовава за фискален пакет в размер на 10% от глобалния БВП, за да помогне на уязвимите и развиващите се страни.

$400 млн. са събрани от ООН за борба с коронавирус

$400 млн. са събрани от ООН за борба с коронавирус

Инициатива на световната организация

"Това означава, например, стимулът за Япония от 20% от БВП и стимула за САЩ от 13% от БВП", каза тя, като подчерта, че "значителна част от този пакет трябва да се съсредоточи върху същите фискални възможности за най-уязвимите държави."

Мохамед обясни, че банките също трябва да помагат на най-нуждаещите се чрез замразяване или промяна на дълг за малкия и средния бизнес и лицата, които нямат пари.

"Това също трябва да включва стимули за запазване на работните места, а също и за насърчаване на търговията чрез премахване на бариерите и ограниченията, които засягат веригите за доставки за тези, чийто живот зависи от тях", каза тя.

ООН призова света да внимава с правата на човека

ООН призова света да внимава с правата на човека

Пандемията се използва за оправдание на репресивни промени в законодателства

В доклада на работната група се посочва, че заразата от COVID-19 със своите блокади и физическо разстояние показва значението на достъпа до цифрови технологии, отпред и в центъра.

Цифровите инструменти за комуникация помагат за поддържане на взаимодействието и приемствеността в жизненоважни икономически и образователни дейности, каза той. Въпреки това над 46% от населението на света няма достъп до интернет и достъпът до цифрови технологии остава сериозно неравнопоставен в рамките на и между страните.

"Само колективен отговор, вдъхновен от споделена отговорност и солидарност, ще бъде нужен за справяне с безпрецедентните предизвикателства на пандемията COVID-19", заяви председателят на специалната група Лю Женмин, генерален секретар по икономическите и социалните въпроси.

Пандемията намалява с 32% световната търговия и с 8,8% БВП

Пандемията намалява с 32% световната търговия и с 8,8% БВП

Най-бързият спад в глобалната търговия след Голямата депресия