Световната търговия може да намалее с цели 32 процента през тази година в резултат на новата пандемия от коронавирус (COVID-19), заяви Световната търговска организация (СТО) в нов доклад от сряда.

СТО предупреди, че пандемията ще засегне сериозно световната търговия. "Очаква се световната търговия да спадне с между 13% и 32% през 2020 г., тъй като пандемията COVID-19 нарушава нормалната икономическа активност и живот по света", се казва в доклада.

Междувременно генералният директор на СТО Роберто Азеведо отбеляза, че спадът е "грозен", но ситуацията може да се подобри през следващата година, ако пандемията приключи скоро.

"Тези цифри са грозни - няма как да се заобиколи това. Но е възможно бързо, енергично възстановяване. Решенията, взети сега, ще определят бъдещата форма на възстановяването и глобалните перспективи за растеж", подчерта той.

ООН очаква загуба на 195 млн. работни места

ООН очаква загуба на 195 млн. работни места

Мерките срещу пандемията засягат 81% от световната работна сила

Базираният в Женева търговски орган представи два възможни сценария за глобална търговия през следващите години, като отбеляза, че безпрецедентният характер на здравната криза може да доведе до широк спектър от резултати, съобщава "Блумбърг".

При оптимистичен сценарий СТО заяви, че световната търговия със стоки може да падне с 13% през 2020 г. и да отскочи с 21% през 2021 г. - в сравнение с 0,1% свиване през 2019 г. При оптимистичния сценарий брутният вътрешен продукт може да се свие с 2,5% през 2020 г. и нараства със 7,4% през 2021г.

В песимистичен случай обемът на световната търговия със стоки може да спадне с цели 32% през тази година с възможност за 24% увеличение през следващата година. В тази ситуация световният БВП може да се свие с цели 8,8% през 2020 г. и да нарасне с 5,9% през 2021 г.

Ако бъде постигнат оптимистичният сценарий, прогнозата на СТО съперничи на съвременния рекорд в мирно време, който бе определен през 2009 г., когато обемът на световната търговия на стоки намаля с около 12%, а глобалният БВП се сви 2%. Ако песимистичният сценарий се реализира, това може да е най-бързият спад в глобалната търговия след Голямата депресия.

Прогнозите подчертават факта, че светът е свидетел на уникална здравна и икономическа криза, която не е наблюдавана поне от едно поколение. В световен мащаб над 80 000 души са загинали от Covid-19, а броят на глобалните инфекции скоро ще надхвърли 1,5 милиона.

Здравната криза принуди най-големите икономики в света да кажат на своите граждани да стоят вкъщи и да затварят търговски обекти, фабрики и други несъществени услуги, за да помогнат за потискане на разпространението на болестта. Мерките за спасяване на живота предизвикаха едновременен шок в търсенето и предлагането, който се развихри в световните производствени и логистични мрежи и удари потреблението на стоки на дребно, туристически и хотелиерски услуги.

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

МВФ обяви началото на рецесия на световната икономика

Тя била по-тежка от тази през 2009 г.

Миналата седмица управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че глобалната икономика вече е в рецесия, която е "много по-лоша от световната финансова криза".

Дълбочината и продължителността на икономическия спад до голяма степен зависи от това колко дълго правителствата ще поддържат своите блокади - много от тях се очаква да продължат през май или юни.

Базираната в Париж организация за икономическо сътрудничество и развитие изчислява, че за всеки месец на ограничаване ще има загуба от 2 процентни пункта при годишен растеж на БВП.

Търговията с услуги, която не е включена в прогнозата на СТО, може да бъде компонентът на световната търговия, който е най-пряко засегнат от Covid-19 и ограниченията за транспорт и пътуване, които причинява, се посочва в доклада. Някои спадове в търговията с услуги по време на пандемията могат да са завинаги.

ЕЦБ настоятелно призова за 1,5 трилиона евро за мерки за справяне с кризата
Обновена

ЕЦБ настоятелно призова за 1,5 трилиона евро за мерки за справяне с кризата

Икономиката на блока може да се свие с 10% тази година

"Почти всички региони ще претърпят двуцифрен спад в обема на търговията през 2020 г., като износът от Северна Америка и Азия е най-силно засегнат", заяви СТО.

Търговията ще спадне по-рязко в отраслите, характеризиращи се със сложни връзки на веригата, като електрониката и автомобилните продукти, се посочва в доклада.

Силното възстановяване е по-вероятно, ако предприятията и потребителите разглеждат пандемията като временен еднократен шок, заяви СТО.

"В този случай разходът за инвестиционни стоки и потребителски дълготрайни стоки може да се възобнови близо до предишните нива, след като кризата отшуми", се казва в съобщението. "От друга страна, ако заразяването е продължително и/или повтарящата се несигурност стане всеобхватна, домакинствата и бизнесът вероятно ще харчат по-предпазливо."

Държавите от Г-20 наливат $5 трлн. в световната икономика

Държавите от Г-20 наливат $5 трлн. в световната икономика

Вирусът не зачита граници