Парламентът на Литва отхвърли във вторник предложението на управляващата партия "Отчествен съюз" за предсрочни избори на фона на скандал с разходите, а премиерът по-късно каза, че нейното правителство може да подаде оставка в отговор, предава "Ройтерс"

Лявоцентристката партия "Отчествен съюз" предложи предсрочни избори с цел "рестартиране" на политическата система, след като излезнаха съобщения в медиите, че мнозина политици, включително трима министри, са декларирали неправомерни разходи, докато били общински съветници.

Министър-председателят Ингрида Симоните, която води правителството от 2020 година, заяви пред журналисти, че ръководството на партията "Вътрешен съюз" ще вземе решение дали правителството да продължи. Преди това тя обеща да подаде оставка на правителството, освен ако парламентът не се съгласи да бъде разпуснат, но във вторник изрази съмнение в това.

"Вероятно съм си позволила твърде много, защото не съм сама в правителството", сподели тя пред репортери.

Представяйки изборния план пред парламента, външният министър Габриелиус Ландсбергис, който е ръководител на партията "Отчествен съюз", заяви, че гласоподавателите трябва да бъдат "последният арбитър" в скандала.

"Отказът да направи това означава, че парламентът избира амнистия за всички (...), което не е непременно морално правилно", каза Ландсбергис пред събранието.

Литва тръгва към избори

Литва тръгва към избори

Управляващите консерватори искат вот на доверие от народа