Депутатите в Гърция започват дебати за реформа на Конституцията.

Сред ключовите точки, които ще бъдат обсъдени, е промяна на член трети, който урежда отношенията между Гръцката православна църква и държавата, пише БНР.

Припомняме, преди дни премиерът на страната Алексис Ципрас постигна историческо споразумение с архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним за църковните активи на Гръцката православна църква и за статута на духовниците. Според споразумението духовниците в Гърция вече няма да се водят като държавни служители, но същевременно те ще останат на заплата от бюджета.

Държавата ще отпуска субсидия на специален църковен фонд.

Ципрас се споразумя с духовниците - вече не са държавни служители

Ципрас се споразумя с духовниците - вече не са държавни служители

Ципрас хвърля прах в очите на кредиторите според опозицията

Споразумението предвижда и уреждане на продължаващ от десетилетия спор за имуществото на Църквата. Църквата вече ще плаща поземлени данъци за имотите, които не са места за поклонение.

Споразумението обаче беше последвано обаче от остри реакции.

Някои от свещениците не подкрепиха договорката. В коментари пред медиите те остро критикуват споразумението, защото решението всъщност било срещу духовниците - оставало несигурно работното им място, както и статута при пенсиониране.

Опозицията в страната също реагира остро на споразумението. По този начин Ципрас само симулирал облекчения пред кредиторите - декларирал, че броят на държавните служители намалява с 10 хиляди, но в същото време бюджетът не се облекчава от разходи.