Новият парламент на Тунис заседава за първи път откакто президентът накара предишното Народно събрание да бъде запечатан от армията през 2021 г, съобщава Асошиейтед прес.

Основната опозиционна коалиция обяви, че няма да признае новия парламент, чиито членове бяха избрани през декември и януари на избори, бойкотирани от опонентите на президента и игнорирани от масите. Едва 11% от избирателите гласуваха.

По време на учредителната сесия депутатите ще изберат нов председател на парламента, който да наследи лидера на ислямисткото движение Енахда, Рашед Ганучи, чиято партия имаше най-голям брой членове в изходящия парламент.

Сесията на парламента идва на фона на нарастващи репресии срещу опозиционни ислямисти и независими медии и други несъгласни гласове, както и срещу мигранти от Субсахарска Африка.

Президентът Каис Сайед суспендира предишния парламент през юли 2021 г. в опит да спаси страната. Сайед и много тунизийци обвиняват ислямистките законодатели за икономическата и социална криза в страната.

Оттогава Сайед издаде закони с указ и се опита да концентрира повече власт. Това предизвика безпокойство в международен мащаб, тъй като Тунис беше родното място на въстанията от Арабската пролет преди десетилетие и единствената страна, която се появи с нова демократична система.

Новият законодателен орган има по-малко правомощия от своя предшественик заради новата конституция, която Сайед прокара на референдум.

Президентът на Тунис разпуска общинските съвети

Президентът на Тунис разпуска общинските съвети

Според Каис Сайед съществуващите съвети са били държави в държавата