Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че неговата Либерална партия е постигнала споразумение с опозиционната Нова демократична партия, което ще запази партията му на власт до 2025 г, информира Асошиейтед прес.

"Това означава, че в тези несигурни времена правителството може да функционира предсказуемо и стабилно, да представя и изпълнява бюджети и да прави нещата за канадците", каза Трюдо.

Либералната партия спечели изборите през септември, но не успя да си осигури мнозинство в парламента и трябва да разчита на опозицията, за да приеме законодателствата. Лявата партия НДП ще подкрепи либералите на Трюдо в замяна на сделки за планове за фармацевтични и дентални грижи, но няма да има депутат в кабинета на Трюдо.Министър-председателят заяви, че НДП няма да има вето върху нито един бюджет или друго законодателство.

Канада забрани вноса на суров петрол от Русия

Канада забрани вноса на суров петрол от Русия

Според Трюдо приходите от петрол са помогнали на Путин и олигарсите да се замогнат

"Разбрахме се да работим заедно. Става дума за съсредоточим върху това, за което сме съгласни, вместо върху това, за което не сме съгласни", добави премиерът.

Протестиращите против ваксините и ковид мерките в страната призоваха правителството да бъде свалено. Според някои опозиционери това е просто ход, с който се засилва властта на Трюдо.

Джъстин Трюдо обяви, че отново ще се кандидатира за поста на следващите избори. Ще продължа да служа на канадския народ, добави той.

Но има съмнения дали той ще го направи, като се има предвид, че щеше да е на власт от 10 години. Освен това се наблюдава спад в популярността му и нарастване на враждебността към него в голяма част от Западна Канада.

Трюдо встъпи в длъжност през 2015 г. на 43-годишна възраст, вторият най-млад канадски премиер в историята. Оттогава имаше неуспехи, но беше преизбран два пъти.

Трюдо подложен на критики в партията си заради протестите

Трюдо подложен на критики в партията си заради протестите

Според съпартийци, той разделя обществото