Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция и нейният националистически коалиционен партньор привличат подкрепата на около 54 процента от избирателите около месец и половина преди предсрочните парламентарни избори на 24 юни. Това показва ново социологическо допитване на MetroPoll, информира "Ройтерс".

Турците ще гласуват както на парламентарни, така и на президентски избори, което ще отбележи преминаването към президентска република, в която президентът ще има огромни правомощия. Това беше одобрено от мнозинството от турските избиратели по време на референдум през миналата година и беше подкрепено от Ердоган.

Половин милион турци казаха „достатъчно” на Ердоган

Половин милион турци казаха „достатъчно” на Ердоган

В "Туитър" се появи хаштагът #Tamam

Проведен сред 2 063 души в 28 турски вилаета, сондажът показва 48% подкрепа за ПСР на Ердоган, докато нейният коалиционен партньор Партията на националистическото действие се очаква да спечели 6% от гласовете.

Социологическото проучване също така е установило, че три други партии привличат повече от 10 на сто от гласовете, което е минималният праг за влизане в парламента. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия има подкрепата на 21 процента от избирателите, новосъздадената "Добра партия" получава 12 на сто, докато прокюрдската HDP се радва на подкрепата на 10 процента от гласоподавателите.

Кой би могъл да надвие Ердоган?

Кой би могъл да надвие Ердоган?

Има явни белези, че Ердоган е изнервен…

Подобно на ПСР и Партията на националистическото действие, опозиционните Народнорепубликанска партия и Добра партия са коалиционни партньори, облекчавайки натиска върху по-малките партии да прескочат 10-процентната бариера.

Проучването е било проведено между 13 и 20 април. Ердоган обяви предсрочните избори на 18 април.

По-рано тази седмица Ердоган настоя, че ПСР се нуждае от парламентарно мнозинство, за да прокара промени в конституцията, докато новата президентска система стане напълно функционална.