Словашкият премиер Роберт Фицо каза в четвъртък, че неговата управляваща партия "Смер" ще остане извън групата на социалистите и демократите (S&D) в парламента на Европейския съюз и посочи, че вероятно няма да се присъедини към други съюзи.

Групата суспендира "Смер" и младшата управляваща партия в Словакия "Глас" миналия октомври, след като партиите сключиха сделка с крайнодясна партия за съставяне на правителство.

Фицо, във видеообръщение на страницата на партията в YouTube в четвъртък, каза, че неговата партия не е съгласна с много от възгледите на блока S&D.

Той каза, че е писал на лидерите на социалдемократите, че условие за повторното включване на SMER в алианса е възможността да запази суверенни позиции в области като войната в Украйна, миграцията и други въпроси.

"Ако трябва да отидем някъде и да повтаряме като папагали това, което другите искат и което е в пълен контраст със словашките национално-държавни интереси, тогава предварително казвам, че ви благодарим, но нашите евродепутати предпочитат да останат необвързани", каза Фицо.

Фицо се възстановява, след като беше прострелян четири пъти от близко разстояние от нападател в средата на май, след което претърпя продължила с часове операция. Той се появи публично за първи път миналия петък, говорейки на държавна церемония, и присъства на заседанията на правителството тази седмица.

Неговото правителство спря държавната военна помощ за Украйна, след като пое властта миналата година, като Фицо, подобно на унгарския лидер Виктор Орбан, настоя за бързи мирни преговори.

Във видеообръщението си Фицо добави, че ""Смер"... не може да влиза в европейски политически структури, които нямат нищо общо със... социалдемокрацията".

Коментарите му показват, че SMER няма да се присъедини към третия по големина парламентарен алианс на ЕС Патриоти за Европа, изкован от Орбан.

Новият алианс на патриотите обяви тази седмица, че френската партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен ще ръководи алианса, който включва също крайнодясната Партия на свободата на Австрия и популистката партия ANO на бившия чешки премиер Андрей Бабиш.

Словашкият премиер се връща на работа след покушението

Словашкият премиер се връща на работа след покушението

Фицо оцеля след атентат на 15 май