путин„Единна Русия" постигна разгромна победа на местните избори в страната, предаде „Франс Прес". Според наблюдатели, вотът е генерална репетиция преди изборите за парламент през декември и президент през следващата година.

Според предварителните резултати, партията на бившия президент и настоящ премиер Владимир Путин има преднина във всичките 12 избирателни райони. Загубилата комунистическа партия и независими наблюдатели коментираха, че вотът е бил силно манипулиран.

Председателят на парламентарната група на „Единна Русия" Борис Гризлов заяви, че резултатите са показали, че политическата доминация на партията ще продължи дълго. „Това показва, че политическата система работи в услуга на гласоподавателите и те й вярват", заяви той пред уебсайта на партията. Той добави, че изборната победа показва подкрепата с която се ползват „властите, президента и партийния лидер Путин".

Неочаквано високите резултати за „Единна Русия", отреждащи й над 50% от бюлетините, дойдоха след социологически проучвания, показващи намаляващо доверие в управляващите заради високите цени на храните.

Самият президент Медведев посочи през ноември миналата година, че са на лице „симптоми на стагнация", а държавните медии отразиха няколко големи корупционни скандала с участието на високопоставени представители на „Единна Русия".

Председателят на комунистическата партия Генади Зюганов нарече вота най-манипулиран в цялата пост-съветска ера. „Ние видяхме как „Единна Русия" прави всички мръсни номера, измислени през последните 15-20 години", заяви той пред „Интерфакс". Партията на Зюганов се представи най-добре в Нижни Новогород, където остана втора с 29% от бюлетините.

Обвиненията на комунистическия лидер бяха подкрепени и от независимата организация „Голос", която осъществява наблюдение над изборния процес. Над 400 нейни доброволци е трябвало да следят изборите, но мнозина са се отказали след „срещи" с полицията и службите. Поне един наблюдател е бил пребит в Калининград пред очите на местна секционна комисия.

Междувременно БиБиСи съобщи, че Роман Абрамович е бил преизбран за депутат в парламента на Чукотка. За собственика на "Челси" са гласували 92,6% от избирателите.